Polazna   |   Arhiva   |   GLOBE škole   |   Smotre   |  Stručna vijeća |   Kontakt   |   

Škole pozvane na Državnu GLOBE smotru i natjecanje 


Popis škola međužupanijskog GLOBE centra ISTOK (Slavonski Brod) pozvanih na Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola:

OŠ "Antun Mihanović", Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Osijek

OŠ "Đuro Pilar", Slavonski Brod
OŠ Ivana Filipovića, Osijek

OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće
Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod
 

Čestitam!

 

23.03.2017.
 

Osposobljavanje voditelja programa GLOBE 

Stručni skup za osposobljavanje GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola (početni tečaj) održat će se u Osnovnoj školi  dr. Mate Demarina u Medulinu, 24.-25. ožujka 2017. godine. Prijaviti se možete na (http://www.ettaedu.eu) na stručni skup za osposobljavanje školskih voditelja Programa GLOBE. Dodatne informacije (program stručnog skupa i smještaj) pogledajte ovdje.

8.3.2017.
 

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 

Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati u sklopu 13. međužupanijske GLOBE smotre 10. ožujka 2017. godine (srijeda) u Osnovnoj školi "Dragutin Tadijanović" , Slavonski Brod, s početkom u 10,30 sati.

Dnevni red:
1. 13. međužupanijska GLOBE smotra (prikazi rada škola aktivnih u Programu GLOBE u
    2016./2017. godini kroz prezentacije učenika)
2. Kratke prezentacije GLOBE projekata odobrenih za državnu smotru
3. Znamenitosti grada Slavonskog Broda i posjet mjernim postajama brodskih GLOBE škola
4. Razno

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.

1
.3.2017.

 

Poziv na međužupanijsku GLOBE smotru 2017. 

13. međužupanijska GLOBE smotra održat će se 10. ožujka 2017. godine u Osnovnoj školi "Dragutin Tadijanović" u Slavonskom Brodu (Brodsko-posavska županija). Za prijavu škole - ekipe (tri učenika/ce) molim Vas koristite priloženu tablicu (mzglobe_centar_slavonski brod.xls). Uz tu tablicu je i tablica_šifrarnika.xls kategorija koju koristite kako bi unijeli pravilnu šifru kategorija natjecanja (za GLOBE smotru na mž razini je broj kategorije 31) te tablica šifrarnika_škola.xls. Svoje sudjelovanje na međužupanijskoj smotri GLOBE škola treba prijaviti NAJKASNIJE do 25. veljače 2017. isključivo elektroničkom poštom (kristina.krtalic@skole.hr) jer na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola mogu biti pozvane samo one škole koje su sudjelovale na međužupanijskoj smotri. Molim one škole koje aktivno provode program GLOBE da svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema propozicijama iz Kataloga natjecanja i smotri, a škole koje iz objektivnih (tehničkih) razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja mogu sudjelovati na Smotri predstavljajući svoj rad u okviru programa GLOBE. Škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program mogu sudjelovati na smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelja. Rad škole predstavljaju učenici uz pomoć Power Point prezentacije u trajanju od maksimalno 10 minuta, nakon čega članovi međužupanijskog povjerenstva mogu zatražiti i dodatna objašnjenja. Obavezne sastavnice prikaza rada škole nalaze se u dokumentu kriteriji_2017.docx. Škole koje na državnoj smotri žele sudjelovati u kategoriji istraživačkih projekata, najkasnije do 1. ožujka 2017. dostavljaju nacrt (kratki opis) projekta u digitalnoj formi voditelju svojeg međužupanijskog vijeća (kristina.krtalic@skole.hr).

6
.2.2017.

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 

Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 2. prosinca 2016. godine (petak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić, Borovska 3 u Slavonskom Brodu, s početkom u 14,00 sati.

Dnevni red:
1. Plan i program rada međužupanijskog vijeća za 2016./2017. godinu, Kristina Krtalić, prof.
2. Prirodnoznanstveni pristup u nastavi STEM područja - izvješće sa stručnog skupa u Karlovcu, Lidija Tivanovac, prof. i Vesna Lerinc, prof.
3. Protocol eTraining, Kristina Krtalić, prof.
4. Kriteriji za vrednovanje rada škola na međužupanijskim smotrama GLOBE škola Hrvatske - rasprava o prijedlogu promjena, Kristina Krtalić, prof.
5. GLOBE Data Quality Challenge, Kristina Krtalić, prof.
6. Vremenik i opće upute za natjecanja i smotre u 2016./2017. školskoj godini, Kristina Krtalić, prof.
7. Razno

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.

14
.11.2016.
 

Vremenik i upute za natjecanja i smotre 2017. 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je vremenik za šk. godinu 2016./2017. i upute za provedbu Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola u 2017. godini.

04.11.2016.


Stručni skup za voditelje programa GLOBE

U katalogu stručnih skupova AZOO planiran je stručni skup (već osposobljenih GLOBE voditelja) u Karlovcu 6. i 7. studenoga (nedjelja i ponedjeljak), a rok za prijavu je 27. listopad. Stručni skup će imati glavnu temu: istraživački pristup u nastavi (i izvannastavnim aktivnostima), što je iznimno aktualna i važna tema i za GLOBE, ali i općenito za suvremenu nastavu.

18.10.2016.
 

Osposobljavanje voditelja programa GLOBE 

Stručni skup za osposobljavanje GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola (početni tečaj) održat će se u Osnovnoj školi Zadarski otoci u Zadru, 14.-15. listopada 2016. godine. Prijaviti se možete na (http://www.ettaedu.eu) na stručni skup za osposobljavanje školskih voditelja Programa GLOBE. Dodatne informacije (program stručnog skupa i smještaj) pogledajte ovdje.

30.09.2016.

 

Škole pozvane na Državnu GLOBE smotru i natjecanje 


Popis škola međužupanijskog GLOBE centra ISTOK (Slavonski Brod) pozvanih na Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola:

OŠ "Antun Mihanović", Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Osijek

OŠ "Đuro Pilar", Slavonski Brod
OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod

OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće
Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod
OŠ "Dragutin Tadijanović", Slavonski Brod

 

Čestitam! Sve informacije vezane za Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola možete pronaći ovdje.

 

12.04.2016.
 

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 

Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati u sklopu 12. međužupanijske GLOBE smotre 30. ožujka 2016. godine (srijeda) u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Belišću, s početkom u 10,00 sati.

Dnevni red:
1. 12. međužupanijska GLOBE smotra (prikazi rada škola aktivnih u Programu GLOBE u
    2015./2016. godini kroz prezentacije učenika)
2. Kratke prezentacije GLOBE projekata odobrenih za državnu smotru
3. Posjet Tvornici papira i kartonske ambalaže, DS Smith Belišće
4. Razno

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.

7.3.2016.
 

Osposobljavanje voditelja programa GLOBE 

Stručni skup za osposobljavanje GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola (početni tečaj) održat će se u Osnovnoj školi Ivana Filipovića u Osijeku, 21. ožujka 2016. godine. Prijaviti se možete na (http://www.ettaedu.eu) na stručni skup za osposobljavanje školskih voditelja Programa GLOBE.


1.3.2016.

 

GLOBE kalendar za 2016. godinu

Iz našeg međužupanijskog GLOBE centra u GLOBE kalendaru za 2016. godinu našle su se fotografije OŠ "Đuro Pilar" i OŠ Hugo Badalić iz Slavonskog Broda te OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća. Ostale nagrađene hrvatske GLOBE škole su: Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola iz Zadra, Srednja škola Braće Radić iz Kaštela, OŠ Josip Pupačić iz Omiša, OŠ Zadarski otoci iz Zadra, OŠ Šime Budinića Zadar te OŠ Vladimira Nazora iz Pazina. Čestitamo svima! Kalendar je dostupan na poveznici.

 

20.2.2016.
 

 

Poziv na međužupanijsku GLOBE smotru 2016. 

12. međužupanijska GLOBE smotra održat će se 30. ožujka 2016. godine u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Belišću (Osječko-baranjska županija). Za prijavu škole - ekipe (tri učenika/ce) molim Vas koristite priloženu tablicu (mzglobe_centar_slavonski brod.xls). Uz tu tablicu je i tablica_šifrarnika.xls kategorija koju koristite kako bi unijeli pravilnu šifru kategorija natjecanja (za GLOBE smotru na mž razini je broj kategorije 31) te tablica šifrarnika_škola.xls. Svoje sudjelovanje na međužupanijskoj smotri GLOBE škola treba prijaviti NAJKASNIJE do 1. ožujka 2016. isključivo elektroničkom poštom (kristina.krtalic@skole.hr) jer na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola mogu biti pozvane samo one škole koje su sudjelovale na međužupanijskoj smotri. Molim one škole koje aktivno provode program GLOBE da svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema propozicijama iz Kataloga natjecanja i smotri, a škole koje iz objektivnih (tehničkih) razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja mogu sudjelovati na Smotri predstavljajući svoj rad u okviru programa GLOBE. Škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program mogu sudjelovati na smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelja. Rad škole predstavljaju učenici uz pomoć Power Point prezentacije u trajanju od maksimalno 10 minuta, nakon čega članovi međužupanijskog povjerenstva mogu zatražiti i dodatna objašnjenja. Obavezne sastavnice prikaza rada škole nalaze se u dokumentu kriteriji_2012.docx. Škole koje na državnoj smotri žele sudjelovati u kategoriji istraživačkih projekata, najkasnije do 1. ožujka 2015. dostavljaju nacrt (kratki opis) projekta u digitalnoj formi voditelju svojeg međužupanijskog vijeća (kristina.krtalic@skole.hr).

15
.2.2016.

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 4. prosinca 2015. godine (petak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić
, Borovska 3 u Slavonskom Brodu, s početkom u 14,00 sati.

Dnevni red:

1. Plan i program rada Međužupanijskog vijeća za 2015./2016. godinu, Kristina Krtalić, prof.

2. 20 godina programa GLOBE u Hrvatskoj, Kristina Krtalić, prof.

3. Protokoli za tlo, Ivan Ilišević, prof.

4. Unos podataka za tlo, Kristina Krtalić, prof.

5. Vremenik i opće upute za natjecanja i smotre u 2015/2016. šk. g., Kristina Krtalić, prof.

6. Razno

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.

26.11.2015.
 

Vremenik i upute za natjecanja i smotre 2016. 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je vremenik i upute za natjecanja i smotre za šk. godinu 2015/2016.

25.11.2015.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 

Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Štefanovečka cesta 67), 14. studenog 2015. godine. Prijaviti se možete (http://www.ettaedu.eu) na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE. Informacije o programu stručnog skupa pročitajte ovdje.


25.10.2015.
 

Program Konferencije povodom 20. obljetnice programa GLOBE 

Objavljen je program konferencije povodom 20. obljetnice programa GLOBE.

24.10.2015.
 

GLOBE At My School Picture Contest 2015 

Objavljen je GLOBE u mojoj školi - foto natječaj 2015.! Rok za (uploading) podizanje fotografija na www.globe.gov  20. listopad 2015.  Kao i prošle godine, škole mogu sudjelovati kad postave slike bilo koje GLOBE aktivnosti na GLOBE stranicu (school homepage gallery na www.globe.gov). Komisija upravnog vijeća GLOBE Europe and Eurasia izabrat će najbolje slike za objavljivanje u GLOBE Europe and Eurasia kalendaru za 2016.

24.09.2015.

 

Poziv na GLOBE konferenciju povodom 20. obljetnice programa GLOBE 

Konferencijom koja se održava 13. studenog 2015. u Zagrebu obilježavamo 20 godina provedbe Programa GLOBE u Hrvatskoj. To je povod da se pogleda unatrag i pokuša procijeniti koliki je put prijeđen, da se vrednuje doprinos Programa GLOBE odgoju i obrazovanju te promicanju brige za okoliš.
Cilj nam je identificirati i jasno odrediti dobrobiti koje proizlaze iz provedbe ovog programa za učenike, za učitelje i nastavnike, za škole i društvo. Stoga pozivamo sudionike da pripreme kratka izlaganja o svojim iskustvima i svojem viđenju postignuća u ovih 20 godina. Izlaganja će dati doprinos cjelokupnoj evaluaciji Programa GLOBE pa autori trebaju naročitu pozornost usmjeriti na procjenu i vrednovanje njegovih učinaka, a obrazloženje dati na konkretnim primjerima iz vlastitog iskustva. Više pročitajte ovdje.
 

28.08.2015.

Škole pozvane na Državnu GLOBE smotru i natjecanje 


Popis škola međužupanijskog GLOBE centra ISTOK (Slavonski Brod) pozvanih na Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola:

OŠ "Antun Mihanović", Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Osijek

OŠ "Đuro Pilar", Slavonski Brod
OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod

OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće
 

Čestitam!

 

10.04.2015.
 

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati u sklopu 11. međužupanijske GLOBE smotre 25. ožujka 2015. godine (srijeda) u Osnovnoj školi "Đuro Pilar"
, PŠ Kolonija, Vinogradska cesta 84 u Slavonskom Brodu, s početkom u 13,00 sati.

Dnevni red:
1. 11. međužupanijska GLOBE smotra (prikazi rada škola aktivnih u Programu GLOBE u
    2014./2015. godini kroz prezentacije učenika)
2. Kratke prezentacije GLOBE projekata odobrenih za državnu smotru
3. Reciklirani papir i njegova izrada, Mirta Malčić, prof.
4. Razno

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.

12.03.2015.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 


Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, od 6. do 7. ožujka 2015. godine. Prijaviti se možete (http://www.ettaedu.eu) na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE. Informacije o programu stručnog skupa i mogućnostima smještaja pročitajte ovdje.


16.2.2015.
 

GLOBE kalendar za 2015. godinu

Iz našeg međužupanijskog GLOBE centra u GLOBE kalendaru za 2015. godinu našle su se fotografije OŠ Stjepana Radića iz Gunje, OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda i OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća. Ostale nagrađene hrvatske GLOBE škole su: Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola iz Zadra, Gimnazija Karlovac iz Karlovca, OŠ Josip Pupačić iz Omiša, OŠ Zadarski otoci iz Zadra, OŠ Šime Budinića Zadar te OŠ Vladimira Nazora iz Pazina. Čestitamo svima! Kalendar je dostupan na poveznici.

 

12.2.2015.

 

Poziv na međužupanijsku GLOBE smotru 2015. 

11. međužupanijska GLOBE smotra održat će se 25. ožujka 2015. godine u Osnovnoj školi "Đuro Pilar", 35000 Slavonski Brod (Brodsko-posavska županija). Za prijavu škole - ekipe (tri učenika/ce) molim Vas koristite priloženu tablicu (mzglobe_centar_slavonski brod.xls). Uz tu tablicu je i tablica_šifrarnika.xls kategorija koju koristite kako bi unijeli pravilnu šifru kategorija natjecanja (za GLOBE smotru na mž razini je broj kategorije 31) te tablica šifrarnika_škola.xls. Svoje sudjelovanje na međužupanijskoj smotri GLOBE škola treba prijaviti NAJKASNIJE do 1. ožujka 2015. isključivo elektroničkom poštom (kristina.krtalic@skole.hr) jer na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola mogu biti pozvane samo one škole koje su sudjelovale na međužupanijskoj smotri. Molim one škole koje aktivno provode program GLOBE da svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema propozicijama iz Kataloga natjecanja i smotri, a škole koje iz objektivnih (tehničkih) razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja mogu sudjelovati na Smotri predstavljajući svoj rad u okviru programa GLOBE. Škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program mogu sudjelovati na smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelja. Rad škole predstavljaju učenici uz pomoć Power Point prezentacije u trajanju od maksimalno 10 minuta, nakon čega članovi međužupanijskog povjerenstva mogu zatražiti i dodatna objašnjenja. Obavezne sastavnice prikaza rada škole nalaze se u dokumentu kriteriji_2012.docx. Škole koje na državnoj smotri žele sudjelovati u kategoriji istraživačkih projekata, najkasnije do 1. ožujka 2015. dostavljaju nacrt (kratki opis) projekta u digitalnoj formi voditelju svojeg međužupanijskog vijeća (kristina.krtalic@skole.hr).

11
.2.2015.
 

Planirana stručna usavršavanja siječanj-travanj 2015.

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je stručne skupove za stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika u prvom kvartalu 2015. godine.
Stručni skupovi objavljeni su u Katalogu stručnih skupova, a mogu se pretraživati prema savjetniku, području ili temi. Podsjećamo sve odgojno-obrazovne radnike da je za sve skupove obvezna prijava na www.ettaedu.eu do termina naznačenog u obavijesti o stručnom skupu. 
Stručni skup programa GLOBE, namijenjen učiteljima i nastavnicima koji su završili temeljno osposobljavanje za GLOBE voditelje, održat će se 6. i 7. ožujka 2015. godine u Zagrebu.

17.12.2014.

 

Vremenik i upute za natjecanja i smotre 2015. 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je vremenik i upute za natjecanja i smotre za šk. godinu 2014/2015.

Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2015 iz Kataloga natjecanja


10.12.2014.

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 

Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 21. studenog 2014. godine (petak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić
, Borovska 3 u Slavonskom Brodu, s početkom u 14,00 sati.

Dnevni red:

1. Plan i program rada Međužupanijskog vijeća za 2014./2015. godinu, Kristina Krtalić, prof.
2. Oblaci, Ivan Ilišević, prof.
3. Statistička obrada i prikaz atmosferskih podataka, Ivica Gelemanović, prof.
4. Razno

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.
Poziv na međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE


30
.10.2014.
 

GLOBE kampanja mjerenja oborina 

GLOBE kampanja mjerenja oborina počinje prvog tjedna u listopadu i nastavlja se svakog prvog tjedna u mjesecima sve do lipnja 2015. Učenička će se mjerenja prikupljena u ovoj kampanji uspoređivati s podacima dobivenim iz satelita, što će pomoći boljem razumijevanju prirodnih procesa, razumijevanju funkcioniranja Zemlje kao sustava i ciklusa vode. Pri redovitim mjerenjima oborina, i unosu podataka sudjelovanje u kampanji treba dodatno označiti. Više na News about the Global Precipitation Measurement Field Campaign.

6.10.2014.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 

Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Osnovnoj školi "Đuro Ester" u Koprivnici, od 9. do 11. listopada 2014. godine. Prijaviti se možete (http://www.ettaedu.eu) na početni tečaj za osposobljavanje GLOBE voditelja te na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE.
Informacije o stručnom skupu

Program stručnog skupa i ostale informacije

3.10.2014.
 

GLOBE u mojoj školi - foto natječaj

Pozivamo vas i vašu GLOBE školu na sudjelovanje u foto natjecanju za učenike: 
2015 GLOBE at My School Picture Competition upravo počinje!!!!!!! Najbolje fotografije bit će objavljene na www.globe.gov kao i u kalendaru za sljedeću godinu: 2015 GLOBE at My School Calendar. 
Rok: 31st October (31. Listopad)
Da biste sudjelovali u kampanji učenici trebaju postaviti fotografije na školskoj GLOBE web stranici (upload the photos on the School Page at www.globe.gov.) Neće se uzimati u obzir fotografije poslane e-poštom ili bilo kojim drugim načinom. Download the flyer with contest instructions and banner.Postavite komentare i pitanja na: Post comments and questions at Picture Contest discussion forum.
Pratite novosti na :
(Read the) news about the GLOBE in My School Picture Contest.

GLOBE picture contest

11.9.2014.
 

Predstavljanje ekipa GLOBE škola na smotri
 

Svake godine na početku smotre predstavljaju se ekipe GLOBE škola, a i ovog puta će, kao prošle godine, škole sa svojeg područja predstaviti međužupanijski voditelji. na kojem će se svaka škola predstaviti s 2 slajda (Power Point). Na prvom slajdu su osnovne informacije o školi (koliko je u GLOBE programu, koja mjerenja obavlja i koliko ih ima – takvi podaci), koje publika može pročitati za vrijeme dok međužupanijski voditelj izgovara ime škole. Na drugom slajdu je neki moto, slogan, vizija ili poruka GLOBE grupe, odnosno nešto na što je ta grupa osobito ponosna. Taj slajd voditelj pročita. Količina teksta na slajdovima treba biti mala, odnosno onolika koliko je moguće percipirati u par sekundi. Izbjegavajte podloge koje otežavaju čitljivost i nemojte se služiti animacijama. Radi objedinjavanja svih slajdova u jednu cjelinu, mentori su dužni poslati slajdove za predstavljanje svoje škole, najkasnije do 30. travnja 2014. godine, na adresu marko.buljan@zd.t-com.hr. Kad se izgovori ime škole, ekipa ustaje u gledalištu, a učenici škole domaćina izvlače startni broj za natjecanje.


25.4.2014.
 

Honor Rolls 

Prikupljanje i slanje podataka u GLOBE bazu od ključne važnosti za učenike i znanstvenike koji provode znanstvena istraživanja. GLOBE Science Honor Roll prepoznaje doprinose podataka  GLOBE škola. Originalni sustav za prepoznavanje je nazvan Honor Roll i bilježio se od 1999. do 2009. godine. GLOBE Science Honor Roll ponovno prepoznaje podatke u GLOBE bazi i to po određenim kriterijima. Na novim GLOBE stranicama možete naprednim filterima izdvojiti i prikazati određene Honor Rolls-e.
 

 

9.4.2014.
 

Informacije o smještaju na Državnoj GLOBE smotri 

Agencija za odgoj i obrazovanje podmiruje trošak smještaja u dvokrevetnim sobama (za mentore) te u trokrevetnim sobama za učenike. Informacije za plaćanje smještaja dodatnih sudionika za GLOBE smotru

puni pansion u dvokrevetnoj sobi po osobi i danu : 250 kn+7 kn boravišne takse

puni pansion u jednokrevetnoj sobi po sobi i danu: 335 kn+7 kn boravišne takse

dodatni ručak iznosi 50 kn.

Molim da se zainteresirani prijave na DUBROVNIK SUN uz korištenje email adrese dubrovnik.sun@du.t-com.hr, uz navođenje svih podataka nužnih za prijavu dodatnih osoba(ime i prezime, datum dolaska i odlaska, način smještaja-u 1/1 uli u 1/2 sobu te uz navođenje svih podataka škole, OIB, adresa i eventualno broj narudžbenice na osnovi prijava sačinit ćemo fakture na škole koje prijave dodatne sudionike te iste dostaviti po završetku smotre.
 

24.3.2014.
 

Škole pozvane na Državnu GLOBE smotru i natjecanje 


Popis škola međužupanijskog GLOBE centra ISTOK (Slavonski Brod) pozvanih na Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola:

Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod
OŠ Đuro Pilar, Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Osijek
 

Čestitam!

 

Popis svih škola plasiranih na  Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola pogledajte ovdje.
 


12.3.2014.


Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE
 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati u sklopu 10. međužupanijske GLOBE smotre 11. ožujka 2014. godine (utorak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić
, Borovska 3 u Slavonskom Brodu, s početkom u 13,00 sati.

Dnevni red:
1. 10. međužupanijska GLOBE smotra (prikazi rada škola aktivnih u Programu GLOBE u
    2013./2014. godini kroz prezentacije učenika)
2. Kratke prezentacije GLOBE projekata odobrenih za državnu smotru
3. Razgledavanje Tvrđave Brod uz stručno vodstvo, posjet Galeriji Ružić
4. Razno

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.
 

28.02.2014.

 

Poziv na međužupanijsku GLOBE smotru 2014. 

10. međužupanijska GLOBE smotra održat će se 11. ožujka 2014. godine u Osnovnoj školi Hugo Badalić, Borovska 3, 35000 Slavonski Brod (Brodsko-posavska županija). Za prijavu škole - ekipe (tri učenika/ce) molim Vas koristite priloženu tablicu (mzglobe_centar_slavonski brod.xls). Uz tu tablicu je i tablica_šifrarnika.xls kategorija koju koristite kako bi unijeli pravilnu šifru kategorija natjecanja (za GLOBE smotru na mž razini je broj kategorije 31). Svoje sudjelovanje na međužupanijskoj smotri GLOBE škola treba prijaviti NAJKASNIJE do 25. veljače 2014. isključivo elektroničkom poštom (kristina.krtalic@skole.hr) jer na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola mogu biti pozvane samo one škole koje su sudjelovale na međužupanijskoj smotri. Molim one škole koje aktivno provode program GLOBE da svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema propozicijama iz Kataloga natjecanja i smotri, a škole koje iz objektivnih (tehničkih) razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja mogu sudjelovati na Smotri predstavljajući svoj rad u okviru programa GLOBE. Škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program mogu sudjelovati na smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelja. Rad škole predstavljaju učenici uz pomoć Power Point prezentacije u trajanju od maksimalno 10 minuta, nakon čega članovi međužupanijskog povjerenstva mogu zatražiti i dodatna objašnjenja. Obavezne sastavnice prikaza rada škole nalaze se u dokumentu kriteriji_2012.docx. Škole koje na državnoj smotri žele sudjelovati u kategoriji istraživačkih projekata, najkasnije do 15. veljače 2014. dostavljaju nacrt (kratki opis) projekta u digitalnoj formi voditelju svojeg međužupanijskog vijeća (kristina.krtalic@skole.hr).

10.2.2014.
 

 

Opt-in

 

Krajem 2013 primili ste obavijest o Opt-in procesu kojeg GLOBE ured-GPO (SAD) mora pokrenuti. Regionalni su GLOBE uredi tražili odgađanje zbog toga što je tada nastava završavala u mnogim dijelovima svijeta. Kao rezultat tog zahtjeva i radi razloga sigurnosti, Opt-in obavijest je bila poslana ponovno. Važno je da GLOBE mreže u svim zemljama budu obaviještene o tom procesu. Radi se o tome hoćete li direktno primati obavijesti o Programu GLOBE, a da bude osigurana usklađenost komunikacijskih procesa s nacionalnim i međunarodnim propisima o zaštiti privatnosti. Stoga GLOBE ured (GPO) mora zatražiti vaš pristanak da bi vas zadržao na mailing listi (listama) za sve ne-administrativne e-mail poruke. Tehnički termin za taj proces/ postupak je "Opt-In". Znači vi trebate učiniti "Opt-In" u slučaju da primate e-mail poruke od GPO-a i želite ostati na mailing listi; NE primate e-mail poruke od GLOBE ureda, a želite biti uvršteni na mailing listu; ste novi u GLOBE programu i želite biti uvršteni na maling listu. Registriranjem na Opt-in primat ćete od GLOBE Program Office (GPO) primjerice GLOBE novosti (News Briefs), Priopćenja i obavijesti o kampanjama (announcements of campaigns), ponude za priključenje projektima (offers to join projects), prilike za profesionalni razvoj (opportunities for professional development), informacije o znanstvenim događanjima i druge informativne poruke (info about science events and other informative emails) from the GLOBE Program Office.
Ako još niste iskoristili Opt-in mogućnost ili ste propustili reagirati na mail kojeg ste dobili u tjednu od 13. do 17. siječnja, možete koristiti link s GLOBE web stranice http://www.globe.gov/join-globe/opt-in .


10.2.2014.
 

Upute za novi način unosa podataka na www.globe.gov 


Od 3.-7. veljače 2014. godine na www.globe.gov neće biti moguće unositi podatke zbog radova na GLOBE serveru. Nakon 7. veljače podaci će se unositi novim obrascima. Video-isječak sadrži upute novog načina unosa podataka u GLOBE bazu na www.globe.gov:


Video-isječak sadrži upute kako postaviti korisničke račune za učenike:


 

22.1.2014.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 


Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog u Zagrebu, od 6. do 7. veljače 2014. godine. Prijaviti se možete (http://www.ettaedu.eu) na početni tečaj za osposobljavanje GLOBE voditelja te na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE. Informacije o programu stručnog skupa i mogućnostima smještaja pročitajte ovdje.
preliminarni program stručnog skupa21.1.2014.


Vremenik i upute za natjecanja i smotre 2014.
 
 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je vremenik i upute za natjecanja i smotre za šk. godinu 2013/2014.
Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2014 iz Kataloga natjecanja


4.12.2013.
 

Planirana stručna usavršavanja siječanj-travanj 2014.
 

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je stručne skupove za stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika u razdoblju od 1. siječnja do 30. travnja 2014. godine.
Stručni skupovi objavljeni su u Katalogu stručnih skupova, a mogu se pretraživati prema savjetniku, području ili temi. Podsjećamo sve odgojno-obrazovne radnike da je za sve skupove obvezna prijava na www.ettaedu.eu do termina naznačenog u obavijesti o stručnom skupu. 
Stručni skup programa GLOBE, namijenjen učiteljima i nastavnicima koji su završili temeljno osposobljavanje za GLOBE voditelje (modul D) i onima koji se žele osposobiti za početno provođenje meteoroloških mjerenja, održat će se 6. i 7. veljače 2014. godine u Zagrebu.
 

15.11.2013.
 

Upute za određivanje postavki profila na www.globe.gov 


Video-isječak sadrži upute kako odrediti i/ili promijeniti postavke svog profila na www.globe.gov:

 

9.11.2013.
 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 9. studenog 2013. godine (subota) u Osnovnoj školi Hugo Badalić, matična škola (Borovska 3), Slavonski Brod, s početkom u 11,00 sati.

Dnevni red:
1. Plan i program rada Međužupanijskog vijeća za 2013./2014. godinu, Sanja Klubička, prof. i
    Kristina Krtalić, prof.
2. Izvješće s državnog stručnog skupa iz Pazina, Sanja Klubička, prof. i Kristina Krtalić, prof.
3. Mjerenja prema GLOBE protokolima – voda, Sanja Klubička, prof.
4. Nove web stranice i unos podataka, Kristina Krtalić, prof.
5. Kriteriji ocjenjivanja rada škola na Međužupanijskoj smotri, Sanja Klubička, prof. i Kristina
    Krtalić, prof.
6. Razno

Poziv međužupanijski stručni skup
 

22.10.2013.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 


Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, od 30. rujna do 2. listopada 2013. godine. Prijaviti se možete (http://www.ettaedu.eu) na početni tečaj za osposobljavanje GLOBE voditelja te na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE. Informacije o programu stručnog skupa i mogućnostima smještaja pročitajte ovdje.

iz kataloga stručnih skupova


9
.9.2013.
 

Rezultati 16. državne smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola

Rezultati škola našeg mž GLOBE centra:

OŠ "Đuro Pilar", Slavonski Brod i OŠ "Matija Antun Relković", Davor dobili su priznanje za iznimno uspješan zajednički projekt.

Pogledajte sve rezultate 16. državne smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola. Čestitam svima!


20.5.2013.
 

Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2013. 


Sve informacije o prijevozu, smještaju, programu Smotre, projektima,... pročitajte na hrvatskim GLOBE stranicama ili na stranicama mžsv Slavonski Brod.
 

6.5.2013.
 

Informacije o smještaju na Državnoj GLOBE smotri 
 

Agencija za odgoj i obrazovanje podmiruje trošak smještaja u dvokrevetnim sobama (za mentore) te u dvo- i trokrevetnim sobama za učenike. Bilo bi poželjno rooming listu napraviti unaprijed, odnosno tijekom vožnje autobusa do Zadra. Ako netko želi smještaj u jednokrevetnoj sobi treba to osobno nadoplatiti (cca 100 kn po danu). Cijene smještaja u hotelu Donat tijekom GLOBE smotre su kako slijedi:

puni pansion u dvokrevetnoj sobi po osobi i danu : 250 kn

puni pansion u jednokrevetnoj sobi po sobi i danu: 330 kn

za uslugu puni pansion početna usluga prehrane je večera 13.svibnja a završna usluga prehrane je ručak 15. svibnja.

Molim da se zainteresirani prijave na DUBROVNIK SUN uz korištenje email adrese dubrovnik.sun@du.t-com.hr

Svim zainteresiranim DUBROVNIK SUN sačinit će i poslati fakturu za plaćanje hotelskog smještaja po završetku GLOBE smotre. Zainteresirani sudionici trebaju dostaviti:

ime i prezime osobe

vrsta smještaja/ jednokrevetna ili dvokrevetna soba, ukoliko je dvokrevetna soba, tada upisati i ime druge osobe u sobi

Naziv firme koja plaća smještaj

OIB i adresa firme
Dubrovnik Sun d.o.o.
putnička agencija
Bokeljska 26, 20000 Dubrovnik
www.dubrovniksun.hr
T: 020 436 363
F: 020 436 336
OIB: 60174672203
 

19.4.2013.


Predstavljanje ekipa GLOBE škola na smotri
 

Svake godine na početku smotre predstavljaju se ekipe GLOBE škola, a i ovog puta će, kao prošle godine, škole sa svojeg područja predstaviti međužupanijski voditelji. Da bi predstavljanje škola bilo vremenski ujednačeno, a da se istodobno omogući isticanje specifičnosti, svaka ekipa treba oblikovati 2 slajda (u programu MS PowerPoint, bez animacija) koji će se prikazati uz čitanje imena škole i izvlačenje startnog broja za orijentacijsko natjecanje.

- sadržaj 1. slajda: Ime škole, od kada sudjeluje u GLOBE programu, koliko ima GLOBE voditelja i GLOBE učenika, koja mjerenja obavlja (i koliko ima podataka za svako od njih). Sadržaj treba biti kratak, tako da ga gledatelji mogu pročitati za vrijeme dok voditelj izgovara ime škole i njezinog sjedišta.

- sadržaj 2 slajda: kratko navesti ono čime se škola posebno ponosi vezano uz GLOBE, što smatra najvećim uspjehom, odnosno koja je najveća motivacija njihovog sudjelovanja u GLOBE programu (teksta na slajdu može biti toliko da njegovo razgovijetno čitanje traje do 40 sekundi).

Slajdove je potrebno poslati do 25. travnja Marku Buljanu, članu državnog povjerenstva (marko.buljan@zd.t-com.hr), koji će sastaviti jedinstvenu prezentaciju.
 

10.4.2013.
 

Škole pozvane na Državnu GLOBE smotru i natjecanje 


Popis škola međužupanijskog GLOBE centra ISTOK (Slavonski Brod) pozvanih na Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola:

Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod
OŠ Đuro Pilar, Slavonski Brod
OŠ Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod
OŠ Matija Antun Relković, Davor

 

Čestitam!

 

Popis svih škola plasiranih na  Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola pogledajte ovdje.
 

16.3.2013.
 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati u sklopu 9. međužupanijske GLOBE smotre 11. ožujka 2013. godine (ponedjeljak) u Srednjoj školi
Isidora Kršnjavoga, Augusta Cesarca 20 u Našicama, s početkom u 10,00 sati.


Dnevni red:
1. 9. međužupanijska GLOBE smotra
2. Comenius GLOBE: skupina za izučavanje aerosola, Marina Gojković, prof.
3. Posjet poučnoj stazi Bizik
4. Različito

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.
Poziv međužupanijski stručni skup

 

25.02.2013.
 

Poziv na međužupanijsku GLOBE smotru 2013. 
 

9. međužupanijska GLOBE smotra održat će se 11. ožujka 2013. godine u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga, Augusta Cesarca 20, 31500 Našice (Osječko-baranjska županija).
Za prijavu škole - ekipe molim Vas koristite priloženu tablicu (MŽ GLOBE CENTAR SLAVONSKI BROD.XLS) koju popunite prema uputama koje se nalaze na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje. Uz tu tablicu je i tablica šifrarnika kategorija koju koristite kako bi unijeli pravilnu šifru kategorija natjecanja (za GLOBE smotru na mž razini je broj kategorije 31). Svoje sudjelovanje na međužupanijskoj smotri GLOBE škola treba prijaviti NAJKASNIJE do 28. veljače 2013. isključivo elektroničkom poštom (kristina.krtalic@skole.hr) jer na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola mogu biti pozvane samo one škole koje su sudjelovale na međužupanijskoj smotri.
Škole koje aktivno provode program GLOBE svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema propozicijama iz Kataloga natjecanja i smotri, a škole koje iz objektivnih (tehničkih) razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja mogu sudjelovati na Smotri predstavljajući svoj rad u okviru programa GLOBE. Škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program mogu sudjelovati na smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelja.
Rad škole predstavljaju učenici uz pomoć Power Point prezentacije (po zadanim kriterijima) u trajanju od maksimalno 10 minuta, nakon čega članovi međužupanijskog povjerenstva mogu zatražiti i dodatna objašnjenja.
Škola svoje prikupljene podatke o mjerenjima treba povjerenstvu na međužupanijskoj smotri dokumentirati na jedan od slijedećih načina (ili njihovom kombinacijom):
- iz GLOBE baze (tablice i/ili grafikoni, link na podatke u bazi i sl.) i/ili
- pomoću excel tablica i grafikona (na papiru ili u digitalnoj formi).
Škole koje na državnoj smotri žele sudjelovati u kategoriji istraživačkih projekata, najkasnije do 15. veljače 2013. dostavljaju nacrt (kratki opis) projekta u digitalnoj formi voditelju svojeg međužupanijskog vijeća (kristina.krtalic@skole.hr)
.

Kako pronaći podatke i izraditi grafikon


03.02.2013.
 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 9. siječnja 2013. godine (srijeda) u Osnovnoj školi Hugo Badalić, matična škola (Borovska 3), Slavonski Brod, s početkom u 10,00 sati.


Dnevni red:
1. Unos prikupljenih podataka u GLOBE bazu, Jadranka Horvat, prof.
2.
Slanje prikupljenih podataka el. poštom, Kristina Krtalić, prof.
3.
Različito

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.
Poziv međužupanijski stručni skup

 

27.12.2012.
 

Vremenik i upute za natjecanja i smotre 2013. 
 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je vremenik i upute za natjecanja i smotre za šk. godinu 2012/2013.


12.12.2012.

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 16. studenog 2012. godine (petak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić, matična škola (Borovska 3), Slavonski Brod, s početkom u 14,00 sati.


Dnevni red:
1. Ciklus ugljika, Ivica Gelemanović i Ivan Ilišević, prof.
2. Novi GLOBE web, Kristina Krtalić, prof.
3. Registracija GLOBE učitelja na GLOBE web-u, Kristina Krtalić, prof.
4. Različito

Predviđeno trajanje stručnog skupa 5 sati.
Poziv međužupanijski stručni skup

 

22.10.2012.

 

Priznanje hrvatskim GLOBE školama u sklopu Svjetske
učeničke kampanje istraživanja klime

 

Hrvatske škole zauzele su pet mjesta među prvih 10 škola u svijetu osvojivši bodove za aktivnosti u sklopu prve faze Svjetske učeničke kampanje istraživanja klime (rujan 2011. -rujan 2012.). Prema kriterijima vrednovanja za sudionike kampanje, čak tri hrvatske škole nalaze se među četiri najaktivnije u Europi: XV. gimnazija, Zagreb, OŠ Konjščina, Konjščina i OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica. U prvih 10 u svijetu uvrštene su još i II. gimnazija, Zagreb i Škola za medicinske sestre Vrapče. Svjetska učenička kampanja istraživanja klime doprinos je Programa GLOBE UN-ovom Desetljeću obrazovanja za održivi razvoj. Više pročitajte na
http://globe.gov/web/scrc/overview/participation/phase-1-top-participants.
 

28.9.2012.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 


Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Srednjoj školi Petrinja u Petrinji, od 4. do 6. listopada 2012. godine. Prijaviti se možete (http://www.ettaedu.eu) na početni tečaj za osposobljavanje GLOBE voditelja te na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE. Informacije o programu stručnog skupa i mogućnostima smještaja pročitajte ovdje.
iz kataloga stručnih skupova


27
.9.2012.
 

Thank you! teachers 
 

 
 

11.9.2012.
 

Novi GLOBE web
 

GLOBE je već skoro dvije godine pripremao nove web stranice i čini se da transfer ogromne baze podataka sa stare tehnologije na novu nije nimalo jednostavan proces. U proteklom, prijelaznom razdoblju u funkciji su usporedno bile dvije verzije: Classic GLOBE i New GLOBE web site.
Tijekom ljeta, potpuno je ukinuta (nije više vidljiva) Classic web site, premda transfer još nije posve dovršen. Stoga trebamo uvažiti teškoće na koje se u tehničkom smislu naišlo i naprosto biti strpljivi.
General Overview for GLOBE Website Users

Prevedene upute za sign-in logiranje


6.9.2012.
 

Rezultati 15. državne smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola

Rezultati škola našeg mž GLOBE centra:

OŠ Antuna Mihanovića iz Osijeka te OŠ "Antun Mihanović" i Gimnazija "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda primili su pohvalnicu za ustrajnu 15-godišnju provedbu programa GLOBE. OŠ "Đuro Pilar", Slavonski Brod i OŠ "Matija Antun Relković", Davor dobili su priznanje za iznimno uspješan zajednički projekt. OŠ "Ivan Goran Kovačić", Slavonski Brod i OŠ "Dragutin Tadijanović", Slavonski Brod dobili su priznanje za iznimno uspješan zajednički projekt.

Pogledajte sve rezultate 15. državne smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola. Čestitam svima!


22.5.2012.

 

Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2012. 


Sve informacije o prijevozu, smještaju, programu Smotre, projektima,... pročitajte na hrvatskim GLOBE stranicama ili na stranicama mžsv Slavonski Brod.
 

8.5.2012.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 


Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Srednjoj školi u Prelogu, 19.-21. travnja 2012. godine. Prijaviti se možete do 5. travnja na www.ettaedu.eu, i to na početni tečaj za osposobljavanje GLOBE voditelja te na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE.
iz kataloga stručnih skupova


31
.03.2012.
 

GLOBE fotografska ekspedicija


Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu u suradnji s AZOO poziva sve GLOBE škole da se uključe u natječaj za najbolju fotografiju organiziran povodom Dana planeta Zemlje.

Poziv za GLOBE fotografsku ekspediciju


29
.03.2012.
 

Škole pozvane na Državnu GLOBE smotru i natjecanje 


Popis škola međužupanijskog GLOBE centra ISTOK (Slavonski Brod) pozvanih na Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola:

Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Osijek
OŠ Dragutin Tadijanović, Slavonski Brod
OŠ Đuro Pilar, Slavonski Brod
OŠ Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod
OŠ Matija Antun Relković, Davor

 

Čestitam!

 

Popis svih škola plasiranih na  Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola pogledajte ovdje.

20.3.2012.
 

8. međužupanijska GLOBE smotra


Osma po redu međužupanijska GLOBE smotra održat će se 9. ožujka 2012. godine (petak) u Gimnaziji "Matija Mesić", Slavonski Brod, s početkom u 11,00 sati.

Poziv na međužupanijsku GLOBE smotru


29
.02.2012.
 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 9. ožujka 2012. godine (petak) u Gimnaziji "Matija Mesić", Slavonski Brod, s početkom u 11,00 sati u sklopu 8. međužupanijske GLOBE smotre.

Dnevni red:
1. 8. međužupanijska GLOBE smotra
2. praktične GLOBE pitalice u gradskom parku Klasije
3. posjet Tvrđavi Brod, spomeniku nulte kategorije iz 18. st.
4. projekcija filmova ''Gajna'' i ''Bara Dvorina'' Video družine BezVizije Gradske zajednice  
    tehničke kulture o zaštićenim područjima prirode Brodsko-posavske županije
5. Različito

Predviđeno trajanje stručnog skupa 5 sati.
Poziv međužupanijski stručni skup


28
.02.2012.


Svjetska učenička konferencija Olimpijada održivosti
 
 

U Nizozemskoj se ovog lipnja događa svjetska učenička konferencija Olimpijada održivosti (9 - 15. 06. 2012.), na kojoj će učenici iz cijelog svijeta prikazivati svoja rješenja problema u okolišu (http://www.inespo.org).
Sudjelovanje je moguće samo uz projekt prikazan na posteru, uz oralno priopćenje pred komisijom. Također se pozivaju kolege učitelji ili stručnjaci raznih relevantnih područja da se jave za suce (to je olimpijada).
Sve informacije o kotizaciji i što ona uključuje možete naći na njihovim stranicama.
Ova Olimpijada održivosti je neovisan događaj, otvoren za sve škole i učenike (dobi od 13 do 15 godina), ali se tome priključuje i europski program GLOBE. Stoga Europski odbor za GLOBE posebno poziva GLOBE škole na sudjelovanje, što će biti još jedna prilika međusobnog upoznavanja i eventualnih dogovora međusobne suradnje.
Rok za preliminarne prijave je 15. veljače 2012., no konačne prijave će trebat obaviti do 1. ožujka.
Uz ovaj se događaj veže i godišnja konferencija GLOBE koordinatora, na kojoj je uobičajen i trening odabranih područja programa GLOBE (sigurno nešto u vezi učeničke kampanje istraživanja klime, a definitivno će biti na programu aerosoli).
Dakle, može se sudjelovati na Olimpijadi s učenicima i projektom, može se sudjelovati kao sudac ili se može uključiti u workshop - međunarodni seminar za GLOBE učitelje, ali sve o vlastitom trošku.


02.2.2012.

 

Novi kriteriji vrednovanja rada škola na mž GLOBE smotri 
 

Dovršeni su novi kriteriji za vrednovanje rada GLOBE škola u protekloj godini na međužupanijskoj GLOBE smotri.
Kriteriji za vrednovanje rada škola


17.1.2012.

 

Katalog stručnih skupova (siječanj-travanj 2012.) 
 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je novi katalog stručnih skupova (razdoblje: siječanj-travanj 2012.). Pročitajte u kategoriji Projekti.
Iz kataloga stručnih skupova


08.12.2011.

 

Katalog smotri i natjecanja za šk. godinu 2011/2012. 
 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je novi katalog smotri i natjecanja za šk. godinu 2011/2012. Pročitajte više...


22.11.2011.

 

Comenius multilateralno školsko partnerstvo
 

U rujnu 2011. godine započela je dvogodišnja suradnja Gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda na projektu Comenius multilateralnog partnerstva u okviru Svjetske učeničke kampanje istraživanja klime GLOBE programa. Svjetska učenička kampanja istraživanja klime (SCRC – Student Climate Research Campaign) u slijedeće dvije godine (rujan 2011. – rujan 2013.) okupit će učenike, nastavnike i znanstvenike širom svijeta na različitim projektima prema osnovnoj postavci GLOBE programa: globalno učenje i opažanje za dobrobit  okoliša (Global learning and observing for the benefit of the environment). U okviru Comenius projekta u skupini za izučavanje aerosola Gimnazija "Matija Mesić" je domaćin prvom susretu koji će se održati od 19. do 25. studenog 2011. i okupit će 10 nastavnika i 19 učenika iz Nizozemske, Latvije, Njemačke, Italije i Mađarske.

Program susreta
 

15.11.2011.Poziv GLOBE školama na suradnju
 

GLOBE škole mžsv Slavonski Brod pozivaju se na suradnju na projektu suradnje GLOBE škola i Medicinskog fakulteta u Rijeci katedre za fiziku. Više o projektu možete pročitati na web stranicama Medicinskog fakulteta u Rijeci katedre za fiziku www.medri.hr/fizika.

Marijana Majetić
Nastavnik, inženjer politehnike
Medicinski fakultet u Rijeci
Katedra za fiziku
051/651-160
Poziv GLOBE školama
Formular za prijavu škole
Protokol

 

15.11.2011.

 

Materijali sa stručnih skupova
 

Na hrvatskim GLOBE stranicama možete preuzeti materijale s održanih stručnih skupova.
 

10.11.2011.
 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 9. prosinca 2011. godine (petak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić, Slavonski Brod, matična škola (Borovska 3) s početkom u 14,00 sati.

Dnevni red:
1. Kriteriji za ocjenjivanje rada škola u programu GLOBE, Kristina Krtalić prof.
2. Toplina, temperatura, mjerenje temperature, Ivica Gelemanović,
3. The GLOBE Student Climate Research Campaign (Comenius), Marina Gojković, prof.
4. Različito

Predviđeno trajanje stručnog skupa 5 sati.
Poziv međužupanijski stručni skup


10
.11.2011.
 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 


Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u OŠ Hugo Badalić u Slavonskom Brodu, 20.-22. listopada 2011. godine. Prijaviti se možete do 10. listopada na www.ettaedu.eu, i to na početni tečaj za osposobljavanje GLOBE voditelja te na stručni skup za usavršavanje školskih voditelja Programa GLOBE.
modularno stručno usavršavanje


program stručnog skupa

mogućnosti smještaja
 

3.10.2011.
 

Hrvatski GLOBE program dobio iznimno priznanje
 

Hrvatski GLOBE program, koji se u hrvatskim školama provodi od 1995. godine, dobio je ovih dana iznimno priznanje krovne institucije Međunarodnog znanstvenog-obrazovnog programa GLOBE. Zbog dostignuća u implementaciji Programa GLOBE u školski sustav, hrvatski program izdvojen je kao GLOBE Stars na internetskim stranicama međunarodno znanstveno-obrazovnog Programa GLOBE (www.globe.gov).

GLOBE Star je značajno priznanje i njegovim dodjeljivanjem izdvajaju se događaji ili modeli implementacije za uzor i inspiraciju drugim partnerima, školama, učiteljima i učenicima u preko 110 zemalja, koliko ih je uključeno u Program GLOBE – pojasnila je viša savjetnica za biologiju Agencije za odgoj i obrazovanje Diana Garašić i koordinatorica GLOBE programa u Hrvatskoj.

Članak u kojem se navode razlozi dodjeljivanja priznanja Hrvatskoj, uz napomenu o dugogodišnjem uspješnom ostvarivanju Programa GLOBE u hrvatskim školama, najveću pozornost posvećuje ovogodišnjoj Državnoj smotri i natjecanju GLOBE škola koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, opisujući sadržaj smotre i natjecanja i tumačeći značenje tih godišnjih susreta učenika i nastavnika za cjelokupni uspjeh provedbe Programa GLOBE.

Članak je dostupan na internetskim stranicama Programa GLOBE http://globe.gov/stars/articles/students-put-globe-data-collection-into-practice-at-croatia-annual-competition

Međunarodni znanstveno-obrazovni program GLOBE ostvaruje se u hrvatskim školama od 1995. kada je potpisan Sporazum o provedbi Programa GLOBE u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim postotkom uključenih škola u GLOBE program, provodi se čak u 142 škola.

(preuzeto s www.azoo.hr)
 

22.9.2011.

 

Čudesna šuma


Povodom Međunarodne godine šuma organizirana je izložba Čudesna šuma u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Izložba je namijenjena najmlađim posjetiteljima, djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, ali i svim ostalim posjetiteljima. 

Srdačno Vas pozivam na otvaranje izložbe Čudesna šuma koje će se održati u srijedu (21.rujna 2011.) u 11 sati u izložbenom paviljonu u Botaničkom vrtu.

Veselimo se vašem dolasku!

Čudesna šuma

Biserka Juretić
Sveučilište u Zagrebu,
Prirodoslovno-matematički fakultet
Biološki odsjek, 
Botanički zavod s Botaničkim vrtom
B O T A N I Č K I  V R T 
mr. sc. Biserka Juretić
Voditeljica Botaničkog vrta
Marulićev trg 9a, HR-10000 Zagreb
tel: 01/4898061    
fax: 01/4898066
 

16.9.2011.

 

Rezultati 14. državne smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola

Rezultati škola našeg mž GLOBE centra:

Učenici OŠ "Đuro Pilar" i OŠ "Antun Mihanović" iz Slavonskog Broda su primili pohvalnicu za postignuća u ostvarivanju Programa GLOBE u protekloj školskoj godini.

Učenici Gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda su osvojili 1. mjesto u orijentacijskom natjecanju.

Rezultati orijentacijskog natjecanja:
  8. mjesto OŠ "Antun Mihanović", Slavonski Brod
14. mjesto OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod
19. mjesto OŠ "Matija Antun Relković", Davor
20. mjesto OŠ "Ivan Goran Kovačić", Slavonski Brod
24. mjesto OŠ "Đuro Pilar", Slavonski Brod
26. mjesto OŠ "Dragutin Tadijanović", Slavonski Brod
29. mjesto OŠ Antuna Mihanovića, Osijek

Čestitam!

Pogledajte sve rezultate 14. državne smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola. Čestitam svima!

14.5.2011.

 

Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2011. 


Sve informacije o prijevozu, smještaju, programu Smotre, projektima,... pročitajte na hrvatskim GLOBE stranicama ili na stranicama mžsv Slavonski Brod.

8.5.2011.

 

Škole pozvane na Državnu GLOBE smotru i natjecanje 


Popis škola međužupanijskog GLOBE centra ISTOK (Slavonski Brod) pozvanih na Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola:

Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod
OŠ Antuna Mihanovića, Osijek
OŠ Dragutin Tadijanović, Slavonski Brod
OŠ Đuro Pilar, Slavonski Brod
OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod
OŠ Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod
OŠ Matija Antun Relković, Davor

 

Čestitam!

 

Popis svih škola plasiranih na  Državnu GLOBE smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola pogledajte ovdje.

23.3.2011.

 

Osposobljavanje i usavršavanje voditelja programa GLOBE 


Stručni skup za GLOBE voditelje osnovnih i srednjih škola održat će se u Osijeku, 7.-9. travnja 2011. godine. O programu stručnog skupa pročitajte više...
Program stručnog skupa realizirat će se radom u 3 usporedne skupine, odnosno kroz program početnog modula osposobljavanja za voditelje Programa GLOBE te u 2 napredna modula (koji će biti odabrani na temelju prethodno ispitanog interesa sudionika). Svi zainteresirani moraju se prije svega prijaviti na www.ettaedu.eu, ali i prijaviti modul koji želite pohađati na samom seminaru.
Moduli
    Prijava modula   Obavijest o smještaju   Program stručnog skupa


4
.3.2011.

 

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 


Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 11. veljače 2011. godine (petak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić, Slavonski Brod, matična škola (Borovska 3) s početkom u 13,30 sati.

Dnevni red:
1. 7. međužupanijska GLOBE smotra, Krešimir Marijanović, prof., Saša Egić, prof.
2. Zelena staza za održivi razvoj, Ana Blagović, prof.
3. The GLOBE Student Climate Research Campaign (Comenius), Marina Gojković, prof.
4. Različito

Predviđeno trajanje stručnog skupa 4 sata.
Poziv međužupanijski stručni skup


2
.2.2011.

 

Katalog stručnih skupova (siječanj-travanj 2011.) 
 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je novi katalog stručnih skupova (razdoblje: siječanj-travanj 2011.). Pročitajte u kategoriji Projekti.
Iz kataloga stručnih skupova


2.12.2010.

 

Katalog smotri i natjecanja za šk. godinu 2010/2011. 
 

Na web lokaciji Agencije za odgoj i obrazovanje izašao je novi katalog smotri i natjecanja za 2010. Pročitajte više...


2.12.2010.

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE 

Na temelju plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivamo Vas na stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća za program GLOBE voditelja osnovnih i srednjih škola, koji će se održati 19. studenog 2010. godine (petak) u Osnovnoj školi Hugo Badalić, Slavonski Brod, područna škola Jelas (Franje Kuhača 23) s početkom u 13,30 sati.

Dnevni red:
1. Novi GLOBE web site, Kristina Krtalić, prof.
2. Google Earth, Ivica Gelemanović
3. Korištenje linkova i drugih resursa za učeničke projekte, Kristina Krtalić, prof.
4. GLOBE model istraživanja/istraživačkog učenja, Kristina Krtalić, prof.
5. Različito

Predviđeno trajanje stručnog skupa 5 sati.
Poziv međužupanijski stručni skup


8
.11.2010.